niedziela, 17 listopada 2013

Sernik


Nie wiem jak to się mogło stać, że kiedyś nie lubiłam serników...
Dopiero jakiś czas temu poczułam jak są pyszne i delikatne! :)
(Być może kiedyś jadłam niewystarczająco dobre?...)

Będąc niedawno na obiedzie w pobliskiej knajpce, postanowiłam również spróbować czegoś na osłodę...
Menu deserowe nie było zabójczo pełne propozycji,
ale stwierdziłam, że jeśli kremy mają tak rewelacyjne, to ciasta muszą być równie pyszne
i skusiłam się właśnie na sernik!
Był tak przepyszny! Delikatny, nie za słodki...
To dało mi kopa i motywację by w końcu wykonać to cudo we własnej kuchni :D
Na pierwszy rzut wybrałam małą tortownicę średnicy ok 18-20 cm.
(W razie czego gdyby się nie udało...) ;)

Co potrzebujemy? 

Spód:
Paczka herbatników kakaowych (ok. 100g)
3 łyżki masła

Ciasto:
500g twarożku do serników (lub sera 2-krotnie zmielonego)
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy)
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki czekolady deserowej
kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%
garść orzechów laskowych




Jak wykonujemy?

Spód:

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. 
Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem,
a następnie wypełniamy nimi dno tortownicy.
Wkładamy foremkę do lodówki na czas przygotowania ciasta.
(JEŚLI MASZ NADMIAR ORZECHÓW, MOŻNA JE ROZDROBNIĆ
I POŁĄCZYĆ Z HERBATNIKAMI)

Ciasto:

Jajka - oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło, żółtka i cukier.
Następnie stopniowo dodajemy po łyżce sera, budyń, proszek do pieczenia 
i cukier waniliowy.
Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z masą serową.

Ciasto wykładamy na spód herbatnikowy i pieczemy w piekarniku 
rozgrzanym do 170 stopni przez około 70-80 min (Do czasu lekkiego zarumienienia).
Po tym czasie ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do lekkiego przechłodzenia.
(Nie otwieramy drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!!)




Polewa:

W garnuszku na małym ogniu roztapiamy czekolady połączone z mlekiem/śmietanką.

Upieczony sernik dekorujemy czekoladą i układamy żądaną ilość orzechów laskowych! :)
Najlepiej podawać schodzone! ;)