niedziela, 22 września 2013

Śniadanie z rukolą


Rukola... - dawniej znana jako rokietta siewna. Roślina o małych listkach,
wyróżniająca się lekko gorzkawym, orzechowym smakiem i charakterystycznym aromatem.
W kuchni posiada ogromne zastosowanie. Można ją używać jako główny składnik sałatek,
dodatek do sosów, zup, uzupełnienie kanapek czy pizzy.
Oprócz wyjątkowego smaku, posiada również wiele witamin i minerałów,
jest lekkostrawna i ma właściwości bakteriobójcze.

Ja poznałam ją jakiś czas temu... "u cioci na imieninach" ;)
Pomimo mocnego aromatu i charakterystycznego smaku przypadła mi do gustu od razu.
Postanowiłam dziś, korzystając z leniwego, niedzielnego poranka,
wykonać dania z nią w roli głównej - padło na:
sałatkę z łososiem, cytryną i ziołami
a także
sałatkę z serem camembert, pomidorami i ziołami.




Sałatka z rukolą, łososiem, cytryną i ziołami

Rukolę myjemy, lekko odsączamy i wykładamy na talerz.
Łososia wędzonego kroimy w średnie paski, wykładamy na rukolę.
Wszystko polewamy olejem z odrobiną ulubionych przypraw
(sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, pietruszka, zioła)
Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy z sałatką.
(Sałatka skropiona sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie!)






Sałatka z rukolą, serem camembert, pomidorami i ziołami.

Rukolę myjemy, lekko odsączamy i wykładamy na talerz.
Ser camembert, jak i pomidory, kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu.
Wszystko polewamy olejem z odrobiną ulubionych przypraw
(sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, pietruszka, zioła)






Wyśmienite do świeżego pieczywa, czy gorących tostów.
Smacznego! :)







3 komentarze:

  1. ja budze sie taka glodna, ze nie mialambym czasu na robienie takich pysznosci:) pozarlabym co bądź w miedzyczasie:D ale wyglada pyszzzzzzzzzznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i na sobotnie albo niedzielne śniadanko idealny pomysł :P uwielbiam pomidory z bazylią z samą rukolą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbujcie dziewczyny! na prawdę warto ;)

    OdpowiedzUsuń