Rukola... - dawniej znana jako rokietta siewna. Roślina o małych listkach,
wyróżniająca się lekko gorzkawym, orzechowym smakiem i charakterystycznym aromatem.
W kuchni posiada ogromne zastosowanie. Można ją używać jako główny składnik sałatek,
dodatek do sosów, zup, uzupełnienie kanapek czy pizzy.
Oprócz wyjątkowego smaku, posiada również wiele witamin i minerałów,
jest lekkostrawna i ma właściwości bakteriobójcze.
Ja poznałam ją jakiś czas temu... "u cioci na imieninach" ;)
Pomimo mocnego aromatu i charakterystycznego smaku przypadła mi do gustu od razu.
Postanowiłam dziś, korzystając z leniwego, niedzielnego poranka,
wykonać dania z nią w roli głównej - padło na:
sałatkę z łososiem, cytryną i ziołami
a także
sałatkę z serem camembert, pomidorami i ziołami.
Sałatka z rukolą, łososiem, cytryną i ziołami
Rukolę myjemy, lekko odsączamy i wykładamy na talerz.
Łososia wędzonego kroimy w średnie paski, wykładamy na rukolę.
Wszystko polewamy olejem z odrobiną ulubionych przypraw
(sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, pietruszka, zioła)
Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy z sałatką.
(Sałatka skropiona sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie!)
Sałatka z rukolą, serem camembert, pomidorami i ziołami.
Rukolę myjemy, lekko odsączamy i wykładamy na talerz.
Ser camembert, jak i pomidory, kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu.
Wszystko polewamy olejem z odrobiną ulubionych przypraw
(sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, pietruszka, zioła)
Wyśmienite do świeżego pieczywa, czy gorących tostów.
Smacznego! :)
ja budze sie taka glodna, ze nie mialambym czasu na robienie takich pysznosci:) pozarlabym co bądź w miedzyczasie:D ale wyglada pyszzzzzzzzzznie...:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na sobotnie albo niedzielne śniadanko idealny pomysł :P uwielbiam pomidory z bazylią z samą rukolą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńspróbujcie dziewczyny! na prawdę warto ;)
OdpowiedzUsuń