Awokado, guacamole i nachosy.
Trzy słowa kluczowe dzisiejszego posta
i zestaw idealny na niedzielny wieczór przy filmie :)
Co?
Sos guacamole pochodzenia meksykańskiego.
Konsystencją przypominająca pastę wypełnioną wartościowymi składnikami.
Z czego?
Owocu awokado, wypełnionego kwasem oleinowym,
zawierającego dużo potasu, witamin i błonnika.
Do czego?
Do chrupiących, kukurydzianych chipsów,
będących idealną przekąską na imprezę lub do filmu w domowym zaciszu.
Generalnie guacamole opiera się wyłącznie na:
dojrzałym awokado, które pokrojone w drobną kostkę rozgniatamy widelcem
1-2 ząbkach czosnku przeciśniętego
soku z 1/2 limonki lub 1/3 cytryny
czerwonej cebuli w drobną kostkę
papryczki chilli/papryki/opcjonalnie pomidora w drobną kostkę
soli, pieprzu, kuminu, kolendry
kapki oliwy
Składniki mieszamy w takich ilościach jak komu smakuje!
Doprawiamy do smaku przyprawami i konsumujemy <3
Ciekawy artykuł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :p Jedyne co bym dodał to kieliszek wina.
OdpowiedzUsuń