Szpinak... Bardzo wielu dorosłych nie lubi jego charakterystycznego smaku...
Nie wspominając już o dzieciach... (szpinak, brukselka, brokuły!?) ;)
Dziś chciałam pokazać jak w prosty, pyszny i słodki sposób można go przemycić ;)
Bo jak wiadomo szpinak ma w sobie dużo potasu, magnezu oraz kwasu foliowego.
Czyli? Pomaga regulować pracę serca, obniża cholesterol
i pomaga w produkcji czerwonych krwinek.
A więc? - Ciasto szpinakowe z granatem :)
Co potrzebujemy?
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki KRUPCZATKI
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
400ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 mały cukier waniliowy
1 granat
Jak wykonujemy?
Ciasto:
3 jajka miksujemy z 1 i 1/3 szklanki cukru.
Następnie po kilku sekundach dodajemy 1 i 1/3 szklanki oleju, dalej miksujemy.
Po krótkim czasie dodajemy 2 szklanki mąki krupczatki
wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Powstałe ciasto łączymy delikatnie łyżką ze szpinakiem
(po rozmrożeniu jeszcze odsączam na durszlaku nadmiar wody)
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1h.
Krem:
400ml smietanki 30% miksujemy i pod koniec dodajemy 2 śmietan fixy
i 1 mały cukier waniliowy.
Po upieczeniu ciasta i ostygnięciu, odcinamy górę (na około kilka mm) ;)
i rozdrabniamy (albo w blenderze albo widelcem) na "puch".
Na resztę upieczonego ciasta wykładamy gotowy krem,
posypujemy "puchem" szpinakowym i wykładamy owoce granatu :)
Smacznego!
wygląda wspaniale ... i intrygujące smaki :)
OdpowiedzUsuńpycha, pycha- próbowałam :)
OdpowiedzUsuńtylko w kwestii formalnej, szpinak nie ma własnego smaku.....
OdpowiedzUsuń