sobota, 10 października 2015

Krem z dyni


Nadeszła jesień... A co za tym idzie?... Idzie dynia :D i to nie jedna ;)
Jest to warzywo bogate w wiele witamin i minerałów!

Zawiera dużo B-karotenu, potasu i witaminy B.
Bardzo ważne jest to, że po ugotowaniu nie traci ona swoich wspaniałych właściwości :)
Dlatego też dziś poddam ją obróbce termicznej i wyczaruje zupę - krem.

Co potrzebujemy?

ok 1kg dyni
1 duża marchewka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
500ml bulionu
przyprawy (sól, pieprz)
oliwa
opcjonalnie śmietana i płatki migdałów

Jak wykonujemy?

Jest to banalnie proste!
Dynię obieramy, usuwany pestki i kroimy na małe kawałki.
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w duże kostki.
W garnku na rozgrzanej oliwie mieszamy powyższe składniki, obrane ząbki czosnku
i doprawiamy do smaku, podsmażając ok 5-10 minut.

Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze ok 30 min.
Po ugotowaniu miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozlewamy gorący krem do misek, dodajemy kleksa ze śmietany 
i posypujemy migdałami! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz