sobota, 7 listopada 2015

Buraczki nadziewane


Buraczki... :) 
Jada się je od wielu, wieluuu lat...
Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów!
Od zup, przez chłodniki, sałatki czy dodatki do potraw.
Mają ogrom witamin i minerałów!
Każdy z nas zna je z działania krwiotwórczego i wzmacniającego odporność.

Ja dzisiaj chciałam zaprezentować formę, 
która (przynajmniej dla mnie) była niegdyś nieznana
i do jadłospisu włączyłam je dzięki mojemu teściowi,
który w kuchni czuje się jak ryba w wodzie! :)

Buraczki nadziewane śledziem i dodatkami

Co potrzebujemy?

ok 8-10 małych buraczków
1 opakowanie śledzi koreczków
2-4 małe ogórki kiszone
mała papryka
2-3 jabłka
sok z cytryny
sól, pieprz
majonez lub śmietana

Jak wykonujemy?

Buraczki gotujemy w osolonej wodzie ok 1-1,5 h do miękkości.
Po całkowitym ostudzeniu obieramy i wydrążamy "wnętrze" ;)
w takiej ilości, aby bez problemu zmieścił się tam śledź i dodatki...






Jabłka myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w krążki.
Delikatnie skraplamy sokiem z cytryny by nie sczerniały.






Do środka buraczka wkładamy 1 koreczka śledziowego,
ćwiartkę ogórka, pasek czerwonej papryki i doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy na plastrach jabłek i podajemy z kleksem majonezu lub śmietany.
(można przyozdobić pietruszką lub szczypiorkiem) ;)








Pychota!
Równie dobrze smakuje z pieczywem jak i dodatek do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz