niedziela, 13 stycznia 2013

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi


Najlepszy pomysł na coś szybkiego i słodkiego
w niedzielne popołudnie (np do kawy) ;)
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi, cynamonem i płatkami migdałów

Co potrzebujemy?

100g margaryny
300g mąki
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
płatki migdałów
powidła śliwkowe

Jak wykonujemy?




Po pierwsze - wyrabiamy ciasto ze składników:
mąka, jajko, cukier, margaryna i proszek do pieczenia.
1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki,
natomiast resztę wkładamy do lodówki na ok pól godz.
Brytfankę do ciasta smarujemy margaryną,
a piekarnik ustawiamy na 180 stopni.




Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie 2/3 ciasta
i "wyklejenie" nim formy. Na wierzch ciasta wykładamy powidła śliwkowe
(ilość? wg uznania, ja wyłożyłam ok 150g)
Powidła posypujemy lekko cynamonem i płatkami migdałów.
Na koniec - na tarce o dużych oczkach ścieramy ciasto pozostawione w zamrażarce.




Gotowe ciasto pieczemy 45 minut (w 180 stopniach).
Wychodzi - pyszne! :)
Do kawy czy herbaty - idealne. Kruche, chrupiące, lekko słodkie. Mniam.







3 komentarze: