niedziela, 6 stycznia 2013

Gyros

Sałatka znana zapewne każdemu.
Przez wielu uwielbiana, wykonanie banalne, jednak na różne sposoby.
Spotkałam się z wieloma recepturami, składnikami...
Pora chyba abym ukazała - jak ja to widzę ;)

Co potrzebujemy?

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała cebula
2 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy
kapusta pekińska
przyprawa do gyrosa
sos sałatkowy
ketchup,majonez, olej

Jak wykonujemy?

Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez kilka minut pierś z kurczaka
(pokrojoną w bardzo drobną kostkę, doprawioną przyprawą do gyrosa).
Usmażonego kurczaka przekładamy do miski, a na reszcie oleju
podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli wykładamy ją na usmażoną pierś.
Następnie kroimy w drobną kostkę ogórki i układamy je na cebuli.
Wszystkie 3 składniki smarujemy delikatnie majonezem i ketchupem.




Następną warstwą sałatki jest posiekana kapusta pekińska,
na którą wykładamy 1/2 puszki kukurydzy, ponownie majonez i ketchup,
a to wszystko przykrywamy po raz drugi kapustą.
Aby wszystko fajnie się połączyło
i sałatka nie była momentami zbyt sucha, poprzez dużą ilość kapusty pekińskiej,
sałatkę polewamy na wierzchu sosem sałatkowym.
Ja akurat miałam pod ręką tradycyjny ziołowo-koperkowy.





Przed podaniem sałatkę wkładamy na kilka godz do lodówki,
gdyż naaaajlepiej smakuje schłodzona ;)
Pysznie wygląda, smakowite warstwy - mniam! :)



3 komentarze:

  1. bardzo lubię sałatkę gyros :)
    często robię do niej dodatkowo sos czosnkowy na bazie jogurtu z odrobiną majonezu i ziołami prowansalskimi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o :) jeszcze nie robiłam z sosem czosnkowym, ale muszę spróbować bo uwielbiam ten sos :) i czuję, że to będzie hit! :D

      Usuń
  2. Pyszne i zdrowo, czyli to co lubię :) Sprawdź też przepis na gyros przepis

    OdpowiedzUsuń