Bardzo lubię żeberka :) A gdy są ekstra mięsne to już w ogóle - obłęd!...
Ale głównie - w sosie, nigdy panierowane...
Dziś postanowiłam zrobić szybki, prosty obiad - z rękawa.
Co potrzebujemy?
Kilka średnich ziemniaków
1 mała cebula
Żeberka (wg uznania)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, szczypta mąki)
olej
Jak wykonujemy?
Z oleju i przypraw wykonujemy marynatę.
Do worka wkładamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cebulę w plastry,
mięso i wszystko razem mieszamy z marynatą.
Pieczemy ok 60min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Z wytopionego tłuszczu i marynaty tworzy się genialny sos.
Podawać można z ulubioną surówka, gotowaną marchewką czy zwyczajnym ogórkiem kiszonym.
Jest to chyba najszybszy sposób na pyszny obiad,
bez babrania się w stercie brudnych naczyń.
A przy tym bardzo szybki i znaaakomity! :) Znika z talerzy w mgnieniu oka!
KOCHAM CIEBIE I TWÓJ OBIAD
OdpowiedzUsuńTA MILOŚĆ NIGDY NIE MINIE.
dawno nie jadłam żeberek ..
OdpowiedzUsuńte które Ty zrobiłaś wyglądają bardzo smakowicie! :)