sobota, 9 lutego 2013

Tradycyjny obiad - Kotlety mielone


Każdy z nas, lubi sobie od czasu do czasu zjeść coś innego i ekwilibrystycznego...
Natomiast przychodzą też takie dni, kiedy mamy ochotę na 
zwykły, prosty, tradycyjny obiad.
Nam przyszła taka ochota właśnie dziś - Kotlety mielone z gotowaną marchewką.

Co potrzebujemy?

ok 200-300g mięsa mielonego (np wieprzowego)
mała cebula
1 jajko
kawałek bułki (zmiękczonej wodą) lub bułka tarta
sól, pieprz
olej/smalec (do usmażenia)
bułka tarta (do obtoczenia)

Jak wykonujemy?

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną w drobną kostkę cebulą,
bułką (wcześniej zmiękczoną wodą) lub łyżką bułki tartej.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lepimy nie duże kulki i lekko spłaszczamy.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.




Można podawać z ziemniakami z masłem i koperkiem.
A jako dodatek? Gotowana marchewka.
Natomiast w tym przypadku pokrojona w plasterki, a nie w kostkę :)
Smacznego!





1 komentarz:

  1. pycha! uwielbiam takie tradycyjne, domowe obiady :)

    OdpowiedzUsuń