czwartek, 23 maja 2013

Domowa Tortilla

Nie wiem skąd się to wzięło, ale wczoraj przełączając kanały w tv
natrafiłam kilkukrotnie na temat "Jedzenia w FAST FOODACH"
Temat ten pojawił się również w pracy dnia dzisiejszego,
wywołując tym samym burzliwą dyskusję co nam fast foody oferują,
co powinni, czego nie mogą, a na co sobie pozwalają...

W związku z tym postanowiłam dziś zrobić na obiad coś szybkiego,
pysznego, lekko zapychającego,
ale z pełną świadomością tego co znajdę w środku :) 
Domowa Tortilla

Co potrzebujemy?

1 pomidor
6 placków do tortilli
2 małe cebule
1/2 papryki czerwonej
pierś z kurczaka
kilka listków sałaty lodowej lub masłowej
ketchup
płatki kukurydziane
mleko, olej
przyprawy
(i co Wam się żywnie podoba)

Jak wykonujemy?


Warzywa kroimy w średnie kawałki.
Sałatę myjemy i liście rozdrabniamy na mniejsze części.






Kurczaka myjemy, dzielimy na średnie paski, doprawiamy.
Na jeden talerz wylewamy kilka łyżek mleka, a na drugi wysypujemy
płatki kukurydziane (można lekko rozbić w woreczku tłuczkiem)
Filety panierujemy i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.
W takiej panierce są rewelacyjne i bardzo chrupiące.




Tortille wykładamy, ale ja wcześniej ich nie podgrzewam.
Na wierzch kładziemy listki sałaty, kurczaka, warzywa
i polewamy ketchupem (kto jak lubi...)








Dół tortilli można owinąć folią, aby się nie rozklejała.
Tak przygotowaną przekąskę przed podaniem wkładamy na kilka minut
do piekarnika rozgrzanego do ok 100 stopni.

Podana na gorąco - pychota!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz