niedziela, 13 stycznia 2013

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi


Najlepszy pomysł na coś szybkiego i słodkiego
w niedzielne popołudnie (np do kawy) ;)
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi, cynamonem i płatkami migdałów

Co potrzebujemy?

100g margaryny
300g mąki
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
płatki migdałów
powidła śliwkowe

Jak wykonujemy?




Po pierwsze - wyrabiamy ciasto ze składników:
mąka, jajko, cukier, margaryna i proszek do pieczenia.
1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki,
natomiast resztę wkładamy do lodówki na ok pól godz.
Brytfankę do ciasta smarujemy margaryną,
a piekarnik ustawiamy na 180 stopni.




Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie 2/3 ciasta
i "wyklejenie" nim formy. Na wierzch ciasta wykładamy powidła śliwkowe
(ilość? wg uznania, ja wyłożyłam ok 150g)
Powidła posypujemy lekko cynamonem i płatkami migdałów.
Na koniec - na tarce o dużych oczkach ścieramy ciasto pozostawione w zamrażarce.




Gotowe ciasto pieczemy 45 minut (w 180 stopniach).
Wychodzi - pyszne! :)
Do kawy czy herbaty - idealne. Kruche, chrupiące, lekko słodkie. Mniam.







niedziela, 6 stycznia 2013

Gyros

Sałatka znana zapewne każdemu.
Przez wielu uwielbiana, wykonanie banalne, jednak na różne sposoby.
Spotkałam się z wieloma recepturami, składnikami...
Pora chyba abym ukazała - jak ja to widzę ;)

Co potrzebujemy?

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała cebula
2 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy
kapusta pekińska
przyprawa do gyrosa
sos sałatkowy
ketchup,majonez, olej

Jak wykonujemy?

Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez kilka minut pierś z kurczaka
(pokrojoną w bardzo drobną kostkę, doprawioną przyprawą do gyrosa).
Usmażonego kurczaka przekładamy do miski, a na reszcie oleju
podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli wykładamy ją na usmażoną pierś.
Następnie kroimy w drobną kostkę ogórki i układamy je na cebuli.
Wszystkie 3 składniki smarujemy delikatnie majonezem i ketchupem.




Następną warstwą sałatki jest posiekana kapusta pekińska,
na którą wykładamy 1/2 puszki kukurydzy, ponownie majonez i ketchup,
a to wszystko przykrywamy po raz drugi kapustą.
Aby wszystko fajnie się połączyło
i sałatka nie była momentami zbyt sucha, poprzez dużą ilość kapusty pekińskiej,
sałatkę polewamy na wierzchu sosem sałatkowym.
Ja akurat miałam pod ręką tradycyjny ziołowo-koperkowy.





Przed podaniem sałatkę wkładamy na kilka godz do lodówki,
gdyż naaaajlepiej smakuje schłodzona ;)
Pysznie wygląda, smakowite warstwy - mniam! :)