piątek, 7 września 2012

Jabłka pieczone z miodem i cynamonem


Sezon na jabłka dopiero się zaczyna...
Dlatego też warto gromadzić pomysły i przepisy,
które pozwolą nam je dobrze wykorzystać.

Dziś szybki i pyszny sposób na
pieczone jabłka z miodem, cynamonem, rodzynkami i migdałami.

Co potrzebujemy?

5 jabłek
3 łyżki rodzynek
3 łyżki płatków migdałów
4 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu

Jak wykonać?

Jabłka dokładnie umyć i odciąć górę na ok 1-2cm.
Ze środka wyciąć pestki.




Następnie w misce mieszamy
rodzynki, migdały, miód i cynamon.
Faszerujemy nimi przygotowane wcześniej jabłka
i przykrywamy "jabłkowymi kapeluszami".






Całość układamy w naczyniu żaroodpornym
i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podawać na ciepło z ulubioną herbatą. :)
(w moim przypadku Irving biała z zielonym jabłkiem i liczi)








<o mniom niom niom>
Sama słodycz!
A jaki zapach unosi się w domu?... Obłęd!

2 komentarze: