Sezon na jabłka dopiero się zaczyna...
Dlatego też warto gromadzić pomysły i przepisy,
które pozwolą nam je dobrze wykorzystać.
Dziś szybki i pyszny sposób na
pieczone jabłka z miodem, cynamonem, rodzynkami i migdałami.
Co potrzebujemy?
5 jabłek
3 łyżki rodzynek
3 łyżki płatków migdałów
4 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
Jak wykonać?
Jabłka dokładnie umyć i odciąć górę na ok 1-2cm.
Ze środka wyciąć pestki.
Następnie w misce mieszamy
rodzynki, migdały, miód i cynamon.
Faszerujemy nimi przygotowane wcześniej jabłka
i przykrywamy "jabłkowymi kapeluszami".
Całość układamy w naczyniu żaroodpornym
i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podawać na ciepło z ulubioną herbatą. :)
(w moim przypadku Irving biała z zielonym jabłkiem i liczi)
<o mniom niom niom>
Sama słodycz!
A jaki zapach unosi się w domu?... Obłęd!
Dzięki za przepis :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńbardzo proszę! :) cieszę się, że mogłam pomóc :)))
Usuń