czwartek, 27 września 2012

Mleko z miodem i masłem


Przepisy konkursowe mnie urzekły, a wygrane przepisy? - 
były również moimi smakami z dzieciństwa.
Natomiast nie myślałam, że tak szybko przyjdzie mi sobie je przypomnieć :(

Niestety nastał czas jaki nastał, czyli jesień.
Wiatr, deszcz i mnóstwo chorych dookoła. Powoli łapie i mnie :(
Ból gardła i głowy niemiłosierny, ale zwyciężczyni Zuzanna mi podpowiedziała - 
"Napij się mleka z miodem i masłem!"
W końcu jest to...

"Znany, ludowy specyfik o doskonałych właściwościach leczniczych. 
Zawiera cenne białko, witaminy A, D, E i K oraz miód. 
Ważne jednak, aby nie dodawać miodu do gorącego mleka. 
W zbyt wysokiej temperaturze miód traci część swoich właściwości. 
Dlatego warto poczekać aż napój przestygnie. Po wypiciu należy położyć się do łóżka. 
Tak przyrządzone mleko ma bowiem właściwości rozgrzewające i wychłodzenie 
mogłoby nam zaszkodzić. Mleko z masłem i miodem działa łagodząco na ból gardła, 
powoduje obniżenie gorączki, pomaga przy bólach głowy. "

1.Zagotować ok 200ml mleka i dodać łyżkę masła



2.Odstawić z ognia, a w tym czasie do szklanki wlać 2 łyżki miodu.




3. Po 1-2 minutach wlać do miodu ciepłe mleko z masłem (nie wrzące!) ;)






Wymieszać, pić i wracać do zdrowia! :)

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń