Pyszne, chrupiące, słodkie z wyjątkowymi owocami - jagodzianki! :)
Któż z nas ich nie zna?
Wyobraźcie sobie, że domowe smakują jeszcze lepiej niż te ze sklepu...!
Pomimo tego, że poległam na moim pierwszym podejściu do
ciasta drożdżowego i właśnie jagodzianek
jakiś czas temu - nie zraziłam się! I teraz wyszły idealne!
Polecam bo są szybkie do zrobienia i banalnie proste!
Co potrzebujemy:
ok 35g drożdży
ok 30g roztopionego masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2 żółtka + 2 białka
pół szklanki cukru
pół szklanki letniego mleka
jagody
łyżka mąki ziemniaczanej
Jak wykonać:
Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach mleka i dosypujemy łyżkę mąki,
aby zaczyn zgęstniał - odstawiamy do wyrośnięcia na pół godz.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
Następnie dodajemy je do mąki, mleka, masła i drożdży.
Doprawiamy delikatnie solą i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy je na ok godzinę do wyrośnięcia.
Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na małe placki,
wkładamy po 1-2 łyżeczkach jagód i zagniatamy tworząc nieduże kulki.
Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
Układamy na papierze do pieczenia
i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
(mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam) ;-)
Idealnie komponuje się do nich delikatna herbata,
w moim przypadku Irving Cytrusowa z lukrecją.
Idealnie komponuje się do nich delikatna herbata,
w moim przypadku Irving Cytrusowa z lukrecją.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz