Brokuł czekał i czekał... aż się doczekał - dania z nim w roli głównej :)
Tarta z brokułami i boczkiem.
Ciasto:
ok 100g margaryny lub masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
sól
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wałkujemy i wylepiamy wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Zapiekamy ok 10min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i chłodzimy.
Farsz:
ok 100g kiełbasy
ok 100g boczku
ok 100g żółtego sera
pół brokuła
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
Na tłuszczy smażymy pokrojone w kostkę: kiełbasę, boczek, cebulę, a także
wyciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku.
Następnie na maśle dusimy brokuła podzielonego na małe różyczki
z solą i pieprzem ok 15min.
Wykładamy składniki na niedopieczoną tartę. Polewamy sosem beszamelowym
(2 łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku i mieszamy z łyżką mąki by nie było grudek.
Na koniec dodajemy szklankę mleka i zioła prowansalskie.
Mieszamy aż sos zgęstnieje) i posypujemy serem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz