czwartek, 23 sierpnia 2012

Quiche z kurczakiem, porem i fetą

Quiche? Tarta? - na pierwszy rzut to samo, ale czy na pewno...?
Okazuje się, że nie.

Tarta jest rodzajem wypieku składającego się z placka i wypełnienia - 
wytrawnego lub słodkiego.
Może zostać zalane sosem śmietanowo-jajecznym, ale nie koniecznie.

Natomiast Quiche jest wypiekiem składającego się z placka i wypełnienia wytrawnego!
Zawsze jest zalane sosem śmietanowo-jajecznym.

Zatem, jaki wniosek? Tarta może być Quiche, ale Quiche nie może być tartą ;)
Dziś czas na Quiche z kurczakiem, porem i serem feta.

Ciasto:

1 jajko
pół kostki masła lub margaryny
1,5 szklanki mąki
szczypta soli

Ciasto wyrabiamy, wkładamy na 30 min do lodówki.
Po upływie tego czasu wyklejamy nasmarowaną wcześniej tłuszczem formę do tarty ciastem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.

Po tym czasie, wyciągamy ciasto i wykładamy na niego żądane składniki.
Podsmażoną wcześniej, pokrojoną w kostkę pojedynczą pierś z kurczaka,
ok 140g pokrojonego w drobną kostkę ser feta i posiekany drobno 1 por.

Całość zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym 
(1 jajko, ok 250ml śmietany, sól, pieprz, przyprawy,
opcjonalnie trochę mleka gdyby było za gęste)

Całość wkładamy doo piekarnika - 180 stopni na 30 min.








Jako herbaciany dodatek do ciepłych dań
zawsze wybieram jasne, delikatne herbaty - np zielone.
W tym wypadku Irving zielona z płatkami kwiatów. <mniam>




11 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie, że aż zgłodniałam. :) Od dwóch miesięcy zabieram się za kupno tart, ale w końcu po pracy pójdę do sklepu i kupię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. formy do tart to chyba najwspanialszy wynalazek kuchenny ;D a na ile sposobów można je wykorzystać? i coś na obiad, na kolację, coś słodkiego, coś dla gości :)))) szybko, czysto i smacznie ;)

      Usuń
  2. Pysznosci...:) i jaka piękna oprawa - dzbanek, filizanki, serwetki.. idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis zmusił mnie do wyciągnięcia z głębokich zakamarków mojej szafy formy do tarty. Zrobiłam quiche wczoraj na obiad, zniknęło w mgnieniu oka. Nawet pies nie omieszkał wylizać formy do połysku :)

    Nola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas również quiche znikają w mgnieniu oka :D:D:D

      Usuń
  4. Wygląda smacznie i do tego śliczne zdjęcia!
    A czy quiche wyjdzie w tortownicy zwykłej? nie mam formy do tarty:/
    Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie! :) na pewno wyjdzie równie pyszne! :)

      Usuń
    2. I tak właśnie było :) Zjedzony błyskawicznie :) Świetny przepis. Dałam tylko jogurt zamiast śmietany. Pyszności:)
      Ala

      Usuń
  5. „Zatem, jaki wniosek? Tarta może być Quiche, ale Quiche nie może być tartą” - hmm, chyba raczej Quiche zawsze jest tartą, ale tarta nie zawsze quichem.

    OdpowiedzUsuń