wtorek, 14 sierpnia 2012

Pieczona łopatka z koperkowym pesto


Obiad szybki, prosty, pyszny i bez ubabrania całej kuchni... ;)

Mięso:

1kg łopatki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
oliwa/olej
przyprawy

Z przypraw i oliwy tworzymy marynatę. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i uzupełniamy
przekrojonymi na pół ząbkami czosnku.
Na koniec całość nacieramy marynatą i odkładamy na jakiś czas do lodówki.
Pieczemy w rękawie 60min w 200stopniach.
10-15 min przed końcem rozkrawamy rękaw, by mięso się zarumieniło.
Od czasu do czasu polewamy je wytopionym tłuszczem.

Koperkowe pesto:

kilka gałązek koperku
kilka łyżek oliwy/oleju
1-2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
vegeta, pieprz

Koperek bardzo drobniutko siekamy lub miksujemy blenderem. 
Dodajemy oliwę, sok z cytryny. 
Wyciskamy ząbki czosnku i przyprawiamy do smaku. 
Odstawiamy na czas pieczenia mięsa do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz