Obiad szybki, prosty, pyszny i bez ubabrania całej kuchni... ;)
Mięso:
1kg łopatki wieprzowej
kilka ząbków czosnku
oliwa/olej
przyprawy
Z przypraw i oliwy tworzymy marynatę. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i uzupełniamy
przekrojonymi na pół ząbkami czosnku.
Na koniec całość nacieramy marynatą i odkładamy na jakiś czas do lodówki.
Pieczemy w rękawie 60min w 200stopniach.
10-15 min przed końcem rozkrawamy rękaw, by mięso się zarumieniło.
Od czasu do czasu polewamy je wytopionym tłuszczem.
Koperkowe pesto:
kilka gałązek koperku
kilka łyżek oliwy/oleju
1-2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
vegeta, pieprz
Koperek bardzo drobniutko siekamy lub miksujemy blenderem.
Dodajemy oliwę, sok z cytryny.
Dodajemy oliwę, sok z cytryny.
Wyciskamy ząbki czosnku i przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy na czas pieczenia mięsa do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz