czwartek, 30 sierpnia 2012

Konfitura brzoskwiniowo-nektarynkowa z nutą imbiru


ok 1kg owoców 
(w moim przypadku 2 duże brzoskwinie i 2 średnie nektarynki)
kilka łyżek cukru
pół łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki żelfixu

Owoce myjemy, wyciągamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy na drobna kostkę.
Wrzucamy do garnka i podlewamy 1/3 szklanki wody.
Gotujemy ok 5min.
Następnie dorzucamy sok z cytryny, imbir, cukier i żelfix.
Gotujemy dopóki owoce się nie rozpadną i konfitura nie będzie miała w miarę jednolitej konsystencji.
Nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy
i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz