Wczoraj stałam się posiadaczką (w końcu!) formy do tarty i do tartaletek.
Postanowiłam więc czym prędzej użyć jednej z nich.
Padło więc na tartę - Tartę Wiejską
(taka mała przekąska między obiadem a kolacją) ;)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół kostki masła
1 jajko
sól
Wyrabiamy z powyższych składników ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Dodatki:
kiełbaska (wg uznania)
pomidory
papryka czerwona, zielona
cebula
kilka ząbków czosnku
Kiełbaskę kroimy w półplasterki i podsmażamy kilka minut.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w plasterki.
Sos:
1 jajko
300ml śmietany 18%
50ml mleka (opcjonalnie, gdyby sos był bardzo gęsty)
10dag startego żółtego sera
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku (sól, pieprz, tymianek, oregano)
________________________________
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wychłodzonym ciastem wyklejamy formę do tarty i pieczemy w piekarniku 10 minut.
Wyciągamy ciasto i wychładzamy.
Po kilku minutach wykładamy na nią wszystkie składniki i zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.
Jako dodatek pychota zielona herbata z malinami.
taka jakby minipizza:))
OdpowiedzUsuń