niedziela, 19 sierpnia 2012

Tarta Wiejska


Wczoraj stałam się posiadaczką (w końcu!) formy do tarty i do tartaletek.
Postanowiłam więc czym prędzej użyć jednej z nich.

Padło więc na tartę - Tartę Wiejską
(taka mała przekąska między obiadem a kolacją) ;)

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
pół kostki masła
1 jajko
sól

Wyrabiamy z powyższych składników ciasto. 
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Dodatki:

kiełbaska (wg uznania)
pomidory
papryka czerwona, zielona
cebula
kilka ząbków czosnku

Kiełbaskę kroimy w półplasterki i podsmażamy kilka minut.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w plasterki.

Sos:

1 jajko
300ml śmietany 18%
50ml mleka (opcjonalnie, gdyby sos był bardzo gęsty)
10dag startego żółtego sera

Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku (sól, pieprz, tymianek, oregano)

________________________________



Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wychłodzonym ciastem wyklejamy formę do tarty i pieczemy w piekarniku 10 minut.
Wyciągamy ciasto i wychładzamy.
Po kilku minutach wykładamy na nią wszystkie składniki i zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.

Jako dodatek pychota zielona herbata z malinami.







1 komentarz: