poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Marmolada pomarańczowa


Wykonanie takiej marmolady to szereg wyrzeczeń :p
Ileż czasu zajmuje obranie pomarańczy i wykrojenie z niej białych błonek...
Ale wychodzi - wyśmienicie.

Co potrzeba?

1kg pomarańczy
0,4 kg cukru
2-3 łyżki żelfixu (2:1)

Jak wykonać?

Pomarańcze obrać i dokładnie usunąć wszystkie białe błonki.
Nie trzeba już wtedy nawet kroić ;) Są wystarczająco rozdrobnione...
Mieszamy je z żelfixem, chwilę gotujemy i na koniec dodajemy cukier.
Gotujemy 5 min, wlewamy do słoików i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia.




Kanapki znikają dość szybko ;)





1 komentarz:

  1. Szok! :) jeszcze chyba nie jadłam pomaranczowej marmolady :D musi byc pysznaaaa:)

    OdpowiedzUsuń