Konkurs zakończono :) Jednogłośnie zwyciężył
pomysł pani Marty na mrożoną kawę z czekoladą, lodami i z wiśniami.
(Przepis brzmi super, a zdjęcie świadczy o tym, że ta kawa to niebo w gębie!)
Oto i on:
Składniki (porcja do wysokiej szklanki, ok. 300 ml):
15 wydrylowanych wiśni, świeżych lub ze słoika
6 kostek czekolady
3 łyżki lodów waniliowych
150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej
Przyrządzenie:
1. Na dnie szklanki układamy wiśnie
2. Rozpuszczemy czekoladę w rondelku (mleczną lub gorzką w zależności od
zamierzanego efektu-deser słodki lub 'mniej słodki')
3. Zalewamy czekoladą wiśnie tak, aby stworzyła się na wiśniach nieprzepuszczalna warstwa (czekolada dokladnie musi pokrywać owoce i przylegać do brzegów szklanki)
4. Odstawiamy szklanki do lodówki by czekolada stężała (ok 1 godz)
5. W tym czasie zaparzamy kawę rozpuszczalną i ją studzimy. Musi być zimna.
6. Wyjmujemy szklanki i nakładamy kolejną warstwę. Tym razem są to lody.
Lody najlepiej układać łyżką, lużną warstwę, mogą się tworzyć przestrzenie,
nie ugniatamy lodów. (Do czekolady mlecznej polecam
lody waniliowe a do gorzkiej-czekoladowe).
7. Ostanim krokiem jest wlanie (zimnej!) kawy. Kawę najlepiej wlewać
cienkim strumieniem z brzegu szklanki.
8. Jeżeli wszystko zostało dobrze wykonane lody zostaną wypchnięte na wierzch,
będą unosić się na kawie (wykorzytując prawa fizyki-ich gęstość jest mniejsza niż kawy :)
9. Na wierzch lodów można zetrzeć czekoladę (tak jak na zdjęciach)
lub jakieś ciasteczko kruche.
10. Smacznego :)
Gratulacje wygranej!! :))))) To musi byc pyszne.....:)
OdpowiedzUsuńprawda? ;D jak tylko kupię wiśnie - robię to! ;D mmmmmmm
Usuń