poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe na ostro


Słoiczek papryczek Piri-Piri stoi już od jakiegoś czasu
i dziwnym trafem każdy kto go zobaczy boi się spróbować ;)
Trzeba więc je wykorzystać w mniej bolesny sposób niż bezpośredni gryz...

Ogórki konserwowe na ostro

1kg ogórków gruntowych
koper
kilka ząbków czosnku
liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
papryczki piri-piri (lub inne równie ostre)

zalewa - woda+ocet (4:1) i ok 3-4 łyżki cukru (i 3-4 łyżeczki soli)

Ogórki myjemy, układamy w słoikach, dodajemy koper, ząbki czosnku, papryczki
i uzupełniamy przyprawami.
Gotujemy zalewę i wlewamy do słoików, które szczelnie zakręcamy
i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz