sobota, 28 stycznia 2017

Oponki serowe


Tak... Mogę z pełną świadomością stwierdzić, że jest to smak,
który jak najbardziej kojarzę z dzieciństwem...

Zimowymi wieczorami siedzieliśmy z mamą w kuchni,
wycinaliśmy szklanką i kieliszkiem kółeczka na oponki,
z czego zawsze najlepsze były "pac man'y" ;)

Postanowiłam ożywić te wspomnienia i zabrałam się za wypieki,
których przepis w końcu ujrzał światło dzienne na blogu ;)

Jest to naprawdę bardzo prosty i szybki przepis!

Co potrzebujemy?

500g sera białego półtłustego
500g mąki pszennej
4 żółtka
200ml śmietany 12%
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1  łyżka spirytusu

1/2 l oleju (do smażenia)
ok pół szklanki cukru pudru (do posypania oponek)

Jak wykonujemy?

Ser biały przepuszczamy przez maszynkę albo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
W międzyczasie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, spirytus i sodę oczyszczoną.
Po uzyskaniu jednolitej masy (którą możemy miksować mikserem)
stopniowo dodajemy po szklance mąki i ugniatamy ciasto.

Drobne porcje na blacie należy rozwałkować na grubość ok 1cm
i wycinać większe kółka szklanką i wewnątrz mniejsze kieliszkiem.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po ok. 1 minucie
Po wyciągnięciu układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu
całkowitego odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Gdy oponki wystygną posypujemy żądaną ilością cukru pudru.
Naaaaaajlepsze są jeszcze ciepłe i chrupiące :))))








 

2 komentarze:

  1. Och! *.* Jadłabym! Spytam tylko dość praktycznie - długo robi się takie oponki? Ostatnio nie narzekam na nadmiar wolnego czasu, a z chęcią bym coś takiego upichciła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo zrobienie ciasta to kwestia 5-10 minut :)
      A później wycinanie i smażenie to po pół minutki z każdej strony - znikają w momencie :D

      Usuń