Sezon na owoce jak wiemy jest teraz w pełni.
Dziś pozwoliłam sobie na okazanie Wam szybkiego ciasta
z czerwonymi porzeczkami i bezą :)
Co potrzebujemy?
4 jajka
1,5 szklanki mąki
ok 150-200g masła/margaryny
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g porzeczek
Brytfanka jaką kto woli... Ja z reguły używam tortownicy ok 24cm
Jak wykonujemy?
Najpierw wyrabiamy ciasto z żółtek, mąki, proszku do pieczenia,
połowy szklanki cukru i masła.
Po wyłożeniu ciasta na brytfankę nakłuwam widelcem spód
i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15min.
Z białek i połowy szklanki cukru ubijam pianę na sztywno.
Owoce myję i usuwam gałązki
Po 15 min pieczenia wyciągam ciasto i po lekkim ostudzeniu
smaruję spód lekko pianą z białek
i dopiero na nią wykładam owoce (aby ciasto nie wpiło całego soku),
a następnie owoce przykrywam resztą piany z cukrem.
Wierzch posypuję kruszonką.
(Kruszonka - 2 łyżki roztopionego masła, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30-45 min
Wszystko zależy od piekarnika, ale najważniejsze by kruszonka się lekko zarumieniła.
Rewelacyjne połączenie słodkiej, półkruchej bezy
i kwaśnych, lekko cierpkich porzeczek.
Na lato nadaje się idealnie :)
A jest przy nim bardzo mało pracy ;)
Smacznego wszystkim! :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz