niedziela, 25 października 2015

Ciasto szpinakowe z granatem


Szpinak... Bardzo wielu dorosłych nie lubi jego charakterystycznego smaku...
Nie wspominając już o dzieciach... (szpinak, brukselka, brokuły!?) ;)
Dziś chciałam pokazać jak w prosty, pyszny i słodki sposób można go przemycić ;)

Bo jak wiadomo szpinak ma w sobie dużo potasu, magnezu oraz kwasu foliowego.
Czyli? Pomaga regulować pracę serca, obniża cholesterol 
i pomaga w produkcji czerwonych krwinek.

A więc? - Ciasto szpinakowe z granatem :)

Co potrzebujemy?

3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki KRUPCZATKI
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
400ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 mały cukier waniliowy
1 granat

Jak wykonujemy?

Ciasto:
3 jajka miksujemy z 1 i 1/3 szklanki cukru.
Następnie po kilku sekundach dodajemy 1 i 1/3 szklanki oleju, dalej miksujemy.
Po krótkim czasie dodajemy 2 szklanki mąki krupczatki 
wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. 
Powstałe ciasto łączymy delikatnie łyżką ze szpinakiem 
(po rozmrożeniu jeszcze odsączam na durszlaku nadmiar wody)

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1h.

Krem:
400ml smietanki 30% miksujemy i pod koniec dodajemy 2 śmietan fixy
 i 1 mały cukier waniliowy.

Po upieczeniu ciasta i ostygnięciu, odcinamy górę (na około kilka mm) ;)
 i rozdrabniamy (albo w blenderze albo widelcem) na "puch".
Na resztę upieczonego ciasta wykładamy gotowy krem, 
posypujemy "puchem" szpinakowym i wykładamy owoce granatu :)

Smacznego!












sobota, 10 października 2015

Krem z dyni


Nadeszła jesień... A co za tym idzie?... Idzie dynia :D i to nie jedna ;)
Jest to warzywo bogate w wiele witamin i minerałów!

Zawiera dużo B-karotenu, potasu i witaminy B.
Bardzo ważne jest to, że po ugotowaniu nie traci ona swoich wspaniałych właściwości :)
Dlatego też dziś poddam ją obróbce termicznej i wyczaruje zupę - krem.

Co potrzebujemy?

ok 1kg dyni
1 duża marchewka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
500ml bulionu
przyprawy (sól, pieprz)
oliwa
opcjonalnie śmietana i płatki migdałów

Jak wykonujemy?

Jest to banalnie proste!
Dynię obieramy, usuwany pestki i kroimy na małe kawałki.
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w duże kostki.
W garnku na rozgrzanej oliwie mieszamy powyższe składniki, obrane ząbki czosnku
i doprawiamy do smaku, podsmażając ok 5-10 minut.

Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze ok 30 min.
Po ugotowaniu miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozlewamy gorący krem do misek, dodajemy kleksa ze śmietany 
i posypujemy migdałami! :)