niedziela, 25 sierpnia 2013

Gofry domowe


Pyszne, chrupiące, delikatne... Z cukrem pudrem czy bitą śmietaną,
a także górą słodkich dodatków począwszy od owoców, 
po bakalie, aż po czekoladowe słodkości...
Wielu z nas kojarzą się z wczasami nad morzem...

Z racji tego, że tegoroczny urlop minął nam na pomorzu błyskawicznie
i nie było czasem nawet kiedy wybrać się na gofry,
postanowiliśmy to nadrobić i wykonać je w domu...! :)

Co potrzebujemy? 

Gofrownicę
Dodatki (maliny, brzoskwinie, jerzyny, jagody)
Bita śmietana
Cukier puder 

Ciasto - na ok. 10 gofrów
(1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
• 0,5 szklanki oleju roślinnego
• 1,5 szklanki mleka
szczypta soli)

Jak wykonujemy ciasto?

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Resztę składników i żółtka mieszamy (np za pomocą miksera) na jednolitą masę.
Do gotowego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.

Gofrownicę nagrzewamy (do czerwoności) ;)
Nakładamy po niecałej chochelce ciasta na każdą połowę
 i delikatnie rozprowadzamy wypukłą częścią łyżki.
Pieczemy ok 3-5 min. (Przed nałożeniem ciasta ja nie smaruje gofrownicy żadnym tłuszczem)
Wykładamy na ręcznik papierowy
 i po chwili przestygnięcia nakładamy nasze ulubione dodatki.
Smacznego!









 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz