Lekkie ciasta owocowe to to, co uwielbiamy najbardziej!
Gdyby tylko się człowiekowi chciało, można by je robić codziennie,
ale często to całe zagniatanie, ucieranie czy miksowanie odbiera nam siły :)
Ale nie tym razem!
Jak dobrze mieć wokół siebie ludzi doświadczonych, służących zawsze dobrą radą :)
Tak i teraz, wielkie podziękowania dla Pani Emily!,
która zawsze wymyśli coś rewelacyjnego,
co uprości życie i jest niebem w gębie :)
Ciasto sypane! Błyskawiczny wypiek, nie zawierający jajek (!),
podawany z ulubionymi owocami! Dziś z jabłkami,zatem...
SZARLOTKA SYPANA
Co potrzebujemy?
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 150g masła
4 jabłka
cynamon
Jak wykonujemy?
Suche składniki mieszamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda
i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowujemy ulubioną formę do pieczenia.
W moim przypadku tortownica o średnicy ok 24cm.
Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy.
Suchą mieszankę dzielimy na 3 części i przekładamy ją z jabłkami:
-szklanka suchej mieszanki - połowa jabłek - odrobina cynamonu
-szklanka suchej mieszanki - połowa jabłek - odrobina cynamonu
-szklanka suchej mieszanki - zimne masło starte na dużych oczkach
Całość zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 min,
dopóki wierzch ciasta się nie zarumieni :)
Polecam gorąco!
Przygotowanie składników 5 minut,
a smak obłędny! :)
Kto by powiedział... :D sypniesz kaszy sypniesz mąki i powstanie ciasto :D idealne ciasto dla mnie, nie trzeba sie trudzić :D
OdpowiedzUsuńi dla mnie ;D
Usuń