sobota, 22 listopada 2014

TATAR (Befsztyk tatarski)


Niestety nie jestem fanem surowych mięs...
Dziś jednak przekonałam się do tatara... Kurcze, aż sama się sobie dziwię :)
 Jego największym fanem natomiast, w moim otoczeniu, jest mój mąż...
Późnym wieczorem naszedł go smak, aby sobie takowego przyrządzić ;)

Co potrzebujemy?

Surowe, dobrze zmielone lub drobno posiekane mięso wołowe
(na jedną porcję ok 100g)
Żółtko jajka
Mała cebula
1-2 ogórków kiszonych lub konserwowych
oliwa, sól, pieprz

Jak przygotowujemy?

Wołowinę oczyścić, zmielić lub drobno posiekać.
Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Ogórki i cebulę drobno posiekać i wyłożyć pół/pół na talerz.
Na warzywa kładziemy porcję mięsa i na wierzchu układamy żółtko jajka.
(Jajko przed rozbiciem zaleca się lekko sparzyć)
Posypujemy pieprzem i podajemy z pieczywem.
(Spożywać zaraz po przyrządzeniu!)
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz