Nastały Święta, zatem musi na stole zagościć mazurek.
Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale na wszystko kiedyś przychodzi pora :)
Bardzo prosty wypiek!
Dla osób uwielbiających (jak ja!) masę kajmakową wręcz wypiek idealny ;)
Co potrzebujemy?
ok 1,5 szklanki mąki
150 g miękkiego masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
masa kajmakowa (w moim przypadku puszka 400g)
pomarańczowa skórka kandyzowana
orzechy laskowe
płatki migdałów
Jak wykonujemy?
Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek, cukru i masła.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1h
Po tym czasie wybraną formę smarujemy masłem i wypełniamy schłodzonym ciastem.
Najlepiej na grubość ok 5mm :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
Po wyciągnięciu upieczonego spodu i dokładnym wychłodzeniu,
smarujemy ciasto masą kajmakową i dekorujemy według uznania :)
To rzeczywiście musi być pychota!
OdpowiedzUsuńpppp