sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy

Nastały Święta, zatem musi na stole zagościć mazurek.
Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale na wszystko kiedyś przychodzi pora :)

Bardzo prosty wypiek!
Dla osób uwielbiających (jak ja!) masę kajmakową wręcz wypiek idealny ;)

Co potrzebujemy?

ok 1,5 szklanki mąki
150 g miękkiego masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru

masa kajmakowa (w moim przypadku puszka 400g)
pomarańczowa skórka kandyzowana
orzechy laskowe
płatki migdałów

Jak wykonujemy?

Wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek, cukru i masła. 
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1h
Po tym czasie wybraną formę smarujemy masłem i wypełniamy schłodzonym ciastem.
Najlepiej na grubość ok 5mm :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.




Po wyciągnięciu upieczonego spodu i dokładnym wychłodzeniu,
smarujemy ciasto masą kajmakową i dekorujemy według uznania :)















1 komentarz:

  1. To rzeczywiście musi być pychota!
    pppp

    OdpowiedzUsuń