Chciałabym zaproponować prosty i szybki tort,
który świetnie nada się na urodziny malca,
ale też będzie idealnym uwieńczeniem młodzieńczego etapu w życiu
(jak to było w naszym przypadku)
Zuzanka :*
Poza tym, które dziecko (i co poniektóry dorosły) ;)
nie lubi KINDER CZEKOLADY?!
Mało znam takich osobników...
Co potrzebujemy:
Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao DecoMorreno
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
Krem
1 serek mascarpone
1 śmietana 30% 200ml
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao DecoMorreno
1 śmietan fix (opcjonalnie)
Dodatkowo
tabliczka gorzkiej czekolady
słoiczek konfitury wiśniowej
1 baton Kinder Country
6-8 batoników Kinder Czekolady
2-4 Kinder SchokoBons
1 Kinder Jajko Niespodzianka
1 Kinder Bueno
Jak wykonujemy:
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Po chwili dodajemy stopniowo żółtka i po łyżce cukru pudru.
W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao
Po ubiciu jajek z cukrem stopniowo dodajemy do nich suche składniki
delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach ok 40min,
w brytfance tortowej 18cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem
Mascarpone z łyżką śmietany 30% (w płynnej formie), cukrem i kakao
delikatnie mieszamy do uzyskania delikatnej konsystencji.
W osobnym pojemniku miksujemy ok 150ml śmietany na sztywno
pod koniec dodając śmietan fix.
Po ubiciu śmietany dodajemy ją stopniowo do kremu mascarpone
delikatnie mieszając łyżką.
Biszkopt po upieczeniu studzimy,
wyjmujemy z brytfanki i przekrawamy na 3 części.
Przekładamy je jedną warstwą kremu kakaowego,
a drugą warstwą konfitury wiśniowej.
Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu.
W małym rondelku na najmniejszym gazie roztapiamy czekoladę
z ewentualnym dodatkiem mleka lub śmietany 30%
Po ostygnięciu polewamy nią tort i na jeszcze nie zastygniętej czekoladzie,
układamy dowolnie kawałki Kinder czekoladek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz