sobota, 17 grudnia 2016

Kinder tort


Chciałabym zaproponować prosty i szybki tort, 
który świetnie nada się na urodziny malca,
ale też będzie idealnym uwieńczeniem młodzieńczego etapu w życiu
(jak to było w naszym przypadku)

Zuzanka :*

Poza tym, które dziecko (i co poniektóry dorosły) ;)
nie lubi KINDER CZEKOLADY?!
Mało znam takich osobników...

Co potrzebujemy:

Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka kakao DecoMorreno
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru

Krem
1 serek mascarpone
1 śmietana 30% 200ml
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao DecoMorreno
1 śmietan fix (opcjonalnie)

Dodatkowo
tabliczka gorzkiej czekolady
słoiczek konfitury wiśniowej
1 baton Kinder Country
6-8 batoników Kinder Czekolady
2-4 Kinder SchokoBons
1 Kinder Jajko Niespodzianka
1 Kinder Bueno




Jak wykonujemy:

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Po chwili dodajemy stopniowo żółtka i po łyżce cukru pudru.
W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao
Po ubiciu jajek z cukrem stopniowo dodajemy do nich suche składniki
delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach ok 40min,
w brytfance tortowej 18cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krem

Mascarpone z łyżką śmietany 30% (w płynnej formie), cukrem i kakao
delikatnie mieszamy do uzyskania delikatnej konsystencji.
W osobnym pojemniku miksujemy ok 150ml śmietany na sztywno
pod koniec dodając śmietan fix.
Po ubiciu śmietany dodajemy ją stopniowo do kremu mascarpone
delikatnie mieszając łyżką.

Biszkopt po upieczeniu studzimy,
wyjmujemy z brytfanki i przekrawamy na 3 części.
Przekładamy je jedną warstwą kremu kakaowego,
a drugą warstwą konfitury wiśniowej.
Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu.

W małym rondelku na najmniejszym gazie roztapiamy czekoladę 
z ewentualnym dodatkiem mleka lub śmietany 30%
Po ostygnięciu polewamy nią tort i na jeszcze nie zastygniętej czekoladzie,
układamy dowolnie kawałki Kinder czekoladek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz