sobota, 6 kwietnia 2013

Tarta z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem


Tarty... teoretycznie bardzo proste i szybkie posiłki,
jednak by nie były nudne, zawsze zostawiam ich wykonanie na wolny dzień od pracy.
Mam wtedy więcej czasu by dobrać fajne składniki,
a w tygodniu późnymi popołudniami stawiam z reguły na szybki obiad
w stylu ziemniaki ze schabowym czy spaghetti.

Dziś mając pod ręką składniki, które w miarę ze sobą współgrają
z pomocą męża wykonałam tartę z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Co potrzebujemy?

1 pojedyncza pierś z kurczaka
mały słoiczek pomidorów suszonych w zalewie 
kilka kostek mrożonego szpinaku (dobrze by było gdyby był świeży...)
kilka ząbków czosnku
ser żółty
kilka łyżek śmietany,  np. 18%
2 jajka
1,5 szklanki mąki 
100g masła lub margaryny
sól, pieprz, bazylia, olej

Jak wykonujemy?

Najpierw zagniatamy ciasto z mąki, 1 jajka, margaryny i odrobiny soli.
Zawijamy w folię i wkładamy na 15-30 min do lodówki.
W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka,
następnie czosnek posiekany ze szpinakiem doprawione solą i pieprzem.
Pomidory można pokroić na mniejsze kawałki.








Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim formę do tarty.
Spód lekko nakłuwamy widelcem aby ciasto 
podczas wstępnego pieczenia się nie podniosło.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.




Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie wcześniej przygotowane dodatki.
W szklance mieszamy kilka łyżek śmietany, 1 jajko, szczyptę soli, 
pieprzu i suszonej bazylii.
(Jeśli macie świeżą - drobno siekamy i dorzucamy)
Przygotowaną tartę polewamy sosem śmietanowym i posypujemy startym serem.




Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
przez ok pół godziny.
Podajemy z ketchupem lub sosem majonezowo-czosnkowym.







1 komentarz:

  1. świetnie to wygląda i na pewno super smakuje :)
    musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń