niedziela, 6 maja 2012

CHŁODNIK

Co na obiad, gdy za oknem praży słońce?
Oj nie, na pewno nie rosół...
Dziś coś lekkiego i smacznego - chłodnik z ogórków.

Co potrzebujemy:
maślanka/kefir - ok 1L
1 duży ogórek
koperek, szczypiorek, cebula dymka, 3 ząbki czosnku
pieprz, sól


Kefiry wlewamy do garnka i dodajemy do nich zielonego ogórka,
startego na tarce na dużych "oczkach".


Następnie drobno siekamy koperek, cebulę dymkę, szczypiorek.
3 ząbki czosnku miażdżymy lub bardzo drobno kroimy.



Wszystko wrzucamy do garnka i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie Vegetą lub ziołami) 
Przed podaniem - schłodzić ok 1h w lodówce.



Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem bądź młodymi ziemniakami.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. z jajem taka zupa! ;) znaczy z jajem bym ją zjadla;) kto by pomyslal ze z kefiru i ogóra da sie zrobic zupe :) musze kiedys spróbowac :D

    OdpowiedzUsuń