piątek, 11 maja 2012

PIECZONKI

Dziś coś ciężkiego i sytego - ale PYSZNEGO!
Chodziło to za mną już od kilku dni...

PIECZONKI (na 2 osoby)

I specjalnie dla Martyni przepis na niedzielny obiad :D :*

1. Najpierw obieramy warzywa - kilka ziemniaków, jedna duża marchewka, 
1 cebula, 1 mały burak.
Kroimy wszystko w cienkie talarki



2.Drugim rodzajem składników jakie możemy dodać jest mięso - czyli:
albo boczek, albo kiełbaska pokrojona na talarki, albo kabanos.
Niestety ja dziś kiełbaski nie mam - a z racji tego też, że dziś piątek,
użyję tylko trochę kabanosa - tak dla smaku i aromatu ;)


3.Wszystkie składniki układamy w garnku warstwowo:
ziemniaki, marchewka, cebula, burak, kabanos, ziemniaki..... itd
Aż ostatnią warstwą będą ziemniaki.
Każdą warstwę doprawiamy vegetą, pieprzem, 
ewentualnie przyprawą do dań z ziemniaków.

Ja danie to robię w parowarze, natomiast można to zrobić też w zwykłym garnku,
byleby spód wyłożyć boczkiem lub słoniną, by się nie przypaliło
i nie przywarło.

Po niecałej godzinie możemy delektować się smakiem pysznych ziemniaczków.


3 komentarze:

  1. mmmmmmmm:) moja mistrzyni gotowania :)))):* i robienia cudowych zdjęć :*

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste a jak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń