niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasto z owocami, galaretką i kremem budyniowym


Ciasta z galaretką kojarzą mi się z latem...
a w ich wnętrzu zawsze mam przed oczami truskawki :)
Ponieważ sezon na truskawki jeszcze przed nami,
ja dziś postanowiłam użyć do tego ananasa.

Co potrzebujemy?

Ciasto:
pół szklanki cukru pudru
1,5-2 szklanki mąki
100g masła lub margaryny
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu

Krem:
150g masła
budyń
400ml mleka

Owoce, galaretka, 400ml wody


Jak wykonujemy?

Składniki na ciasto mieszamy i pieczemy w formie wysmarowanej tłuszczem
przez ok 25-30min w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wychładzamy.

Budyń gotujemy jak na opakowaniu, w 400ml mleka, by był nieco gęstszy.
Odkładamy do wychłodzenia, a z lodówki wyciągamy masło,
by jego temperatura była zbliżona do temperatury ugotowanego, letniego budyniu.

Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru i stopniowo dodajemy budyń
ucierając jednolitą masę.
Kremem smarujemy ciasto i wykładamy na wierzch drobno pokrojone owoce.
(Truskawki, wiśnie, brzoskwinie, ananasy - co macie pod ręką)

W 400ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę,
odkładamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie powoli tężeć
i wylewamy na wyłożone na kremie owoce.
Odkładamy do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia.







2 komentarze:

  1. A może być margaryna czy musi być masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do masy budyniowej chyba raczej masło...? :) nie próbowałam z margaryną ;)

      Usuń