poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka konserwowa z ogórków i marchewki


Po papryce konserwowej, przyszedł czas na coś konserwowego-obiadowego.

Uwielbiam ta sałatkę...
Mama zawsze robiła taką pyszną... A w zeszłym roku nie zrobiła :(
Więc jestem zdana na siebie! Zatem...

Co potrzebujemy?

1 kg ogórków
3 duże marchewki
3 cebule

Marynata:

3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 szklanki wody 
ziele angielskie ( ok 10 ziarenek)
liść laurowy 4 sztuki
sól

Wykonanie:

1.Ogórki obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (lub półplastry).
Mieszamy , solimy i odstawiamy na 3-4h

2.Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

3.Przygotowujemy marynatę, gotujemy i wrzucamy do niej marchewkę
 i odciśnięte z soku ogórki z cebulą.

4.Całość gotujemy 10-15 minut.

Nakładamy gorące do słoików, szczelnie zakręcamy i odkładamy do góry dnem do wystygnięcia.






2 komentarze:

  1. zaieraj nad morze, ja bede trzaskac kotlety a ty wylozysz surowke, koniec z zylastymi kebabami! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym się dowiedzieć ile soli do zalewy?

    OdpowiedzUsuń