Po papryce konserwowej, przyszedł czas na coś konserwowego-obiadowego.
Uwielbiam ta sałatkę...
Mama zawsze robiła taką pyszną... A w zeszłym roku nie zrobiła :(
Więc jestem zdana na siebie! Zatem...
Co potrzebujemy?
1 kg ogórków
3 duże marchewki
3 cebule
Marynata:
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 szklanki wody
ziele angielskie ( ok 10 ziarenek)
liść laurowy 4 sztuki
sól
Wykonanie:
1.Ogórki obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (lub półplastry).
Mieszamy , solimy i odstawiamy na 3-4h
2.Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
3.Przygotowujemy marynatę, gotujemy i wrzucamy do niej marchewkę
i odciśnięte z soku ogórki z cebulą.
4.Całość gotujemy 10-15 minut.
Nakładamy gorące do słoików, szczelnie zakręcamy i odkładamy do góry dnem do wystygnięcia.
zaieraj nad morze, ja bede trzaskac kotlety a ty wylozysz surowke, koniec z zylastymi kebabami! :D
OdpowiedzUsuńChciałabym się dowiedzieć ile soli do zalewy?
OdpowiedzUsuń