wtorek, 10 lipca 2012

Szarlotka na ciepło


Od zawsze ją kocham...
I przyszedł dzień, kiedy się zawzięłam i stwierdziłam: 
A co! Ja też zrobię i będziemy się nią objadać całymi dniami! ;D

Co potrzebujemy?

300g mąki
100g cukru
łyżeczkę proszku do pieczenia
1 jajko
100g margaryny
ok 1kg jabłek
cynamon

Jak wykonać?

Najpierw obieramy jabłka i ścieramy na dużych oczkach.
Wrzucamy do garnka lub na patelnię, wlewamy pół szklanki wody, 2-3 łyżeczki cukru
i szczyptę cynamonu. Podsmażamy do czasu wyparowania całej wody.




W międzyczasie...
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko i miękką margarynę
wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto.
1/3 wrzucamy do zamrażarki na pół godziny.
(Resztę ciasta można wrzucić na chwilę do lodówki)




Brytfankę (w moim przypadku tortownica 26cm) wysmarować należy margaryną
i można też trochę podsypać mąką (by ciasto nie przywarło)
Następnie "wyklejamy" całą brytfankę 2/3 ciasta, lekko podwyższając brzegi (na ok 1-2cm).
Na wyłożone ciasto wykładamy zasmażone jabłka,
a na wierzchu na  grubych oczkach ścieramy 1/3 ciasta zostawionego w zamrażarce.




Ciasto wkładamy na 45 min do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni.




Szarlotka najlepiej smakuje (Nam przynajmniej) podawana na ciepło,
z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.

(Sos czekoladowy - w kilku łyżkach mleka rozpuścić 3-4 kostki gorzkiej czekolady)








To mój debiut, ale muszę to powiedzieć... 
NIGDY NIE JADŁAM LEPSZEJ! ;D


3 komentarze:

  1. CO ZA CUDO! :D naprawde godne podziwu :D i to debiut! :D przepycha :*

    OdpowiedzUsuń
  2. dzis to zrobilam!!! :D:D:D:D pyszna wyszla! :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń