czwartek, 5 lipca 2012

Sałatka z tuńczyka


Zapuszkowany tuńczyk w oleju zakupiony został już dawno temu
i tylko czekał aż się go wykorzysta.

Dziś oddałam się kuchni bez reszty, więc i na sałatkę przyszła pora.

Co potrzebujemy?

*Puszka tuńczyka w oleju 
*Ser żółty
*3 jajka
*2-3 ogórki konserwowe
*Majonez
*Sól, pieprz

Jak wykonujemy?

Jest to sałatka warstwowa. Sam spód miski smaruję 2 łyżkami majonezu, na to ścieram kawałek żółtego sera, następnie daję tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę ogórki.
Kolejny raz smaruję warstwę majonezem. Następnie na drobnych oczkach ścieramy jajka.
Solimy i pieprzymy, lekko smarujemy majonezem i ścieramy resztę sera (wg upodobania).
Na wierzchu można posypać np szczypiorkiem.




Ewidentnie widać warstwy każdego składnika :)



2 komentarze:

  1. My stosunkowo niedawno wykorzystaliśmy tuńczyka w puszce który leżał w lodówce ponad rok:) ale termin był w porządku :D Marcin go zjadł chyba tak o prosto z puszki :D ale od dwóch miesięcy widnieje w naszej lodówce kolejna puszka :D może nie będzie czekać tam kolejne 10 miesięcy jak poprzednia, zrobię chyba taką sałatkę jak wrócę do OP :D

    OdpowiedzUsuń