czwartek, 11 października 2012

Pieczona szynka i ziemniaki z żółtym serem


Ostatnio nie mam kompletnie pomysłów na obiady.
Moja wena coś spadła...
Dlatego wczoraj postawiłam na coś szybkiego, pysznego i sprawdzonego.

1.Pieczona szynka z rękawa

Niecały kg szynki marynujemy (w oleju, vegecie, ziołach prowansalskich,
świeżo mielonym pieprzu i czosnku).
Wkładamy do rękawa i na około godzinę-dwie do lodówki.
Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 60min.
Na 15 min przed końcem rozcinamy rękaw by mięso się zarumieniło.

2.Ziemniaki zapiekane z żółtym serem

Obieramy ok 1kg ziemniaków, kroimy na małe części i gotujemy ok pół godz.
Następnie roztapiamy 2 łyżki masła i doprawiamy przyprawą do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego
i polewamy roztopionym masłem z przyprawami.
Wkładamy do piekarnika, do zapiekanej szynki na około 20-30 min przed końcem.
Po 15 minutach pieczenia posypujemy startym żółtym serem
 i zostawiamy na kolejne 10-15 min.






Do mięsa można przygotować sos tzatzikowy, wg przepisu KLIK.
Podawać obiad z ulubioną surówką lub marynowaną papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz