wtorek, 16 października 2012

Szynka z sosem majonezowo-chrzanowym


Chrzan - wyśmienity dodatek do pieczonych mięs czy ryb,
przez większość z nas kojarzony ze świętami Wielkanocnymi, 
jednak mało kto wie ile ma w sobie pozytywnych właściwości.

"Korzeń chrzanu bogaty jest w prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C
witaminę E, sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo). 
Chrzan przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, wykrztuśne 
oraz niewielkie moczopędne i przeciwreumatyczne, pobudza wydzielanie 
soków trawiennych i działa przeciwwirusowo. Wewnętrznie jest używany 
przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, przy anemii, zaburzeniach trawienia, 
chronicznym katarze, chorobach reumatycznych i przy schorzeniach wątroby."

Dziś postanowiłam stworzyć z niego sos na zimno
do pieczonej w rękawie szynki.

1.Mięso (do 1 kg szynki) marynujemy w oleju, przyprawach i czosnku.
Po godzinie-dwóch wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez ok 60 min.

2.Sos majonezowo-chrzanowy.

1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz.

Wszystkiego składniki mieszamy
i wkładamy przed podaniem do lodówki na ok. godzinę.

Podawać z gorącym mięsem i np. zapiekanymi ziemniakami.







1 komentarz:

  1. :)A jakich przypraw użyć najlepiej?

    OdpowiedzUsuń