Chrzan - wyśmienity dodatek do pieczonych mięs czy ryb,
przez większość z nas kojarzony ze świętami Wielkanocnymi,
jednak mało kto wie ile ma w sobie pozytywnych właściwości.
"Korzeń chrzanu bogaty jest w prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C,
witaminę E, sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo).
Chrzan przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, wykrztuśne
oraz niewielkie moczopędne i przeciwreumatyczne, pobudza wydzielanie
soków trawiennych i działa przeciwwirusowo. Wewnętrznie jest używany
przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli, przy anemii, zaburzeniach trawienia,
chronicznym katarze, chorobach reumatycznych i przy schorzeniach wątroby."
Dziś postanowiłam stworzyć z niego sos na zimno
do pieczonej w rękawie szynki.
1.Mięso (do 1 kg szynki) marynujemy w oleju, przyprawach i czosnku.
Po godzinie-dwóch wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez ok 60 min.
2.Sos majonezowo-chrzanowy.
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz.
Wszystkiego składniki mieszamy
i wkładamy przed podaniem do lodówki na ok. godzinę.
Podawać z gorącym mięsem i np. zapiekanymi ziemniakami.
:)A jakich przypraw użyć najlepiej?
OdpowiedzUsuń