środa, 3 października 2012

Mikro ciasteczka


Postanowiliśmy dziś upiec szarlotkę...
Z racji tego, że zostało nam dużo ciasta,
trzeba było to jakoś wykorzystać.

Wpadliśmy (a raczej był to pomysł Fi), aby upiec mikro ciasteczka.
Użyliśmy do tego "wykrawaczek", które teoretycznie
nadają się do warzyw i owoców - ale i w tej kwestii sprawdziły się super!

Ciasto? - Najprostsze z możliwych

3/4 szklanki cukru
ok 2 szklanek mąki
pół kostki miękkiej margaryny
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok pól godziny.
Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i wykrawamy żądane kształty :)




Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia
i wkładamy na około 15 minut do piekarnika
nagrzanym do 180 stopni.






Pyszna, lekka i szybka przekąska.
Można by nawet rzec - coś na ząb! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz