wtorek, 6 listopada 2012

Brzoskwinie z mascarpone


Mascarpone... - delikatny ser z mleka krowiego,
wyrabiany ze śmietanki.
Gęsty, słodki, aksamitny - nic dziwnego, że używany jest
właśnie do tych najsłodszych i najsmaczniejszych rarytasów.

Dziś bardzo szybki i banalny przepis
z mascarpone w roli głównej -
BRZOSKWINIE Z MASCARPONE I PŁATKAMI MIGDAŁÓW.

Co potrzebujemy?

Puszkę brzoskwiń
Ser mascarpone
Śmietana 12% lub 18%
Kruche ciastka
Płatki migdałów
Cukier waniliowy

Jak wykonać?

Ilość oczywiście wg upodobań,
natomiast na standardowy deser dla 2 osób - 4 brzoskwinie
proporcje będą mniej więcej takie:
ok 50-100g serka mascarpone, ok 50ml śmietany,
łyżeczkę cukru waniliowego i 1-2 kruche ciastka pokruszone.
Składniki po wymieszaniu nakładamy na brzoskwinie
i posypujemy płatkami migdałów.

Przed podaniem schłodzić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz