To była dzisiejsza zachcianka mojego męża...
- CHAŁKA Z GORĄCĄ CZEKOLADĄ
Dobrze, że nie moja - bo jeszcze by sobie ktoś coś pomyślał... ;-)
Co potrzebujemy?
30g drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
2 jajka
2-3 szklanki mąki
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
50g roztopionego masła
Jak wykonujemy?
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach letniego mleka i 2 łyżeczkach mąki.
Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce aby podwoił swoją objętość.
Po 20 min mieszamy mąkę, mleko, jajka, masło, cukier, sól i zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto dzielimy następnie na 5 części i lepimy cienkie wałki.
Układając je obok siebie tworzymy warkocz
(na przemian zewnętrzne wałki zawijamy do środka, na końcu podwijając brzegi)
Na koniec chałkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Chyba, że lubicie słodką kruszonkę:
2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki mąki i 2-3 łyżeczki cukru.
Zagniatamy - posypujemy ciasto.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz