poniedziałek, 5 listopada 2012

Chałka z gorącą czekoladą


To była dzisiejsza zachcianka mojego męża...
- CHAŁKA Z GORĄCĄ CZEKOLADĄ
Dobrze, że nie moja - bo jeszcze by sobie ktoś coś pomyślał... ;-)

Co potrzebujemy?

30g drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
2 jajka 
2-3 szklanki mąki
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
50g roztopionego masła

Jak wykonujemy?

Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach letniego mleka i 2 łyżeczkach mąki.
Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce aby podwoił swoją objętość.

Po 20 min mieszamy mąkę, mleko, jajka, masło, cukier, sól i zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto dzielimy następnie na 5 części i lepimy cienkie wałki.
Układając je obok siebie tworzymy warkocz
(na przemian zewnętrzne wałki zawijamy do środka, na końcu podwijając brzegi)




Na koniec chałkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Chyba, że lubicie słodką kruszonkę:
2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki mąki i 2-3 łyżeczki cukru.
Zagniatamy - posypujemy ciasto.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz