niedziela, 18 listopada 2012

Kruche ciastka migdałowe


Wolny, leniwy dzień...
Jak można go lepiej wykorzystać, jak nie na gotowanie czy pieczenie? :-)
Przyszła chwila, gdy mogłam w końcu wykorzystać moje świeżo zakupione
stempelki do ciastek (o których już wcześniej napomniałam).
Padło dziś na - kruche ciastka migdałowe

Co potrzebujemy?

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki migdałów / płatków migdałowych (zmielonych)
2 jajka
100g margaryny
1 łyżeczka cukry waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak wykonać?

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Wkładamy na ok pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wykładamy na opruszoną mąką stolnicę
i wałkujemy bardzo cieniutko.
Wykrawamy żądane kształty, robimy stemple i gotowe :)





Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na około 15 minut.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz