piątek, 6 lipca 2012

"Pyry z Gzikiem"


Z racji tego, że płynie we mnie wielopolska krew, nie mogę wyrzec się Poznańskich Pyrów 
(jak to w Krainie Kwitnącej Bulwy) ;)

Kocham ziemniaki! W każdej postaci...
Gotowane, z masłem, smażone, grillowane, z ogniska, frytki, placki ziemniaczane!
Mniam!

Ponieważ dziś piątek - pasuje zjeść coś bezmięsnego.
(oczywiście z ziemniakiem)
Padło na  - "Pyry z Gzikiem" - uwielbiamy je!

Gzik? - biały ser ze śmietaną, odrobiną mleka, cebulą, przyprawiony solą i pieprzem.
Podawany z ziemniakami (najczęściej w mundurkach).
W moim dzisiejszym przypadku z ziemniakami młodymi z masłem i koperkiem.



1 komentarz:

  1. Ożeń się ze mną i mi tak gotuj :)))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń