środa, 19 grudnia 2012

Gotowana marchewka


Ostatnio często na naszym obiadowym stole gości marchewka.
Może to stąd, że robiąc zakupy przez internet, do koszyka zamiast 4-6 szt,
wrzuciłam "na oko" 1,5kg :P No i Pan przyniósł niezły worek :D

Chciałam dziś wrócić do dziecięcych czasów,
kiedy to mama robiła taką właśnie obiadową marchewkę - 
gotowaną w kostkę na maśle...

Co potrzebujemy?

3-4 marchewki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżka soku z cytryny




Jak wykonujemy?

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy ją do gotującej się wody z solą, pieprzem, cukrem i masłem.
Gotujemy pod przykryciem ok 20-30 minut.
Po tym czasie odlewamy 1/2 szklanki bulionu, resztę odcedzamy
i skrapiamy marchewkę sokiem z cytryny.
Z bulionem mieszamy mąkę, dolewamy do marchewki i chwilę dusimy na małym ogniu.
Doprawiamy w razie potrzeby.



3 komentarze:

  1. uwielbiam taką gotowaną marchewkę z dodatkiem masła :)
    jest idealna do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiego posta mi właśnie brakowało! Jeszcze ani razu ni udało mi się zrobić pysznej gotowanej marchewki :( Zawsze było coś nie tak :( Dzięki Kinia! :D

    OdpowiedzUsuń