czwartek, 28 czerwca 2012

Lasagne bolognese

Jest to mój debiut...
Ostatnio coraz częściej chwytam się dań opartych na makaronach,
ale chyba zaprzestanę, z racji tego, że mój mąż nie lubi makaronów, bo jak twierdzi
"tym się nie da najeść".
On jadłby codziennie najchętniej schabowego albo pieczonki ;)

Składniki:

Makaron do lasagne - Lubella np.
Mięso mielone
Cebula
Kilka ząbków czosnku
Pomidory bez skórki lub "zapuszkowane" ;)
Ser żółty
Śmietana 12% np.
Przyprawy

Przygotowanie:

1.Mięso mielone podsmażamy na oleju, z posiekaną cebulą, czosnkiem 
i pokrojonymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku. Ewentualnie też można dodać 
trochę fixu do bolognese.

2.Makaron przed przekładaniem gotujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie.

3.Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, wykładamy makaronem, 
następnie przekładamy mięsem mielonym, ponownie makaron, mięso mielone 
(aż do skończenia składników).
Na samym końcu kładziemy plastry makaronu, 
zalewamy całość śmietaną i posypujemy startym serem.
(Ja nie bawię się w sosy beszamelowe - być może źle robię? nie wiem. 
Natomiast jeśli mam wymieszać mleko z mąką, to już wolę dać śmietanę 
- chyba jednak zdrowiej i na pewno smaczniej).

4.Potrawę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 25 minut 
pod przykryciem folii aluminiowej. Następnie ściągamy folię 
i trzymamy jeszcze w piekarniku ok 15 minut. (by ser fajnie się zarumienił).

Powiem tak!
Moja pierwsza lasagne'a wyszła w smaku wyśmienita! Nie brakuje jej niczego.
Natomiast trochę ma mało "pięter" ;) To dlatego, że chyba miałam za duże naczynie 
i tym samym źle oceniłam ilość mięsa potrzebnego do takiej ilości makaronu.
Ale smakowało extra!




Zróbcie! Nic prostszego i szybszego :]

1 komentarz:

  1. ja kiedys zrobilam z takiego makaronu jakby makowiec na BN z bakaliami, kandyzowanymi owocami itd ;P i mi wyszedl niedobry jakis :D ale lazania na pewno pyszna, przynajmniej tak wyglada! :D

    OdpowiedzUsuń