piątek, 1 czerwca 2012

Wszystko do garnka, czyli?... BIGOS


To nie mój debiut, ale drugie podejście, czyli świeża sprawa... :p
Każdy lubi potrawy ekwilibrystyczne, ale nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie kiedykolwiek,
że nie lubi zwykłej, polskiej kuchni... m.in. bigosu... 

Co potrzeba?
* niecały kg kapusty kiszonej
* kiełbaska, mięso, boczek
* ok 100g suszonych grzybów
* cebula
* koncentrat pomidorowy
* sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, tarty kminek

Najpierw kapustę zalewamy nie dużą ilością wody, dodajemy  
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok pół godz.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2h

Na niewielkiej ilości smalcu smażymy po kolei pokrojoną kiełbaskę,
mięso, boczek - dodając do każdego mięsiwa po trochu cebuli.

Wszystko dodajemy stopniowo do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy.

Na koniec na niedużej ilości roztopionego smalcu, 
który zostanie nam po ostatnim smażonym mięsiwie,
podsmażamy 1 widelec mąki i zalewamy tym kapustę z dodatkami.
Dzięki takiej zasmażce wszystko nam się elegancko "sklei".

Na koniec dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy...
...i GOTOWE.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz