To nie mój debiut, ale drugie podejście, czyli świeża sprawa... :p
Każdy lubi potrawy ekwilibrystyczne, ale nie uwierzę, jeśli ktoś mi powie kiedykolwiek,
że nie lubi zwykłej, polskiej kuchni... m.in. bigosu...
Co potrzeba?
* niecały kg kapusty kiszonej
* kiełbaska, mięso, boczek
* ok 100g suszonych grzybów
* ok 100g suszonych grzybów
* cebula
* koncentrat pomidorowy
* sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, tarty kminek
Najpierw kapustę zalewamy nie dużą ilością wody, dodajemy
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok pół godz.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2h
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2h
Na niewielkiej ilości smalcu smażymy po kolei pokrojoną kiełbaskę,
mięso, boczek - dodając do każdego mięsiwa po trochu cebuli.
Wszystko dodajemy stopniowo do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy.
Na koniec na niedużej ilości roztopionego smalcu,
który zostanie nam po ostatnim smażonym mięsiwie,
podsmażamy 1 widelec mąki i zalewamy tym kapustę z dodatkami.
Dzięki takiej zasmażce wszystko nam się elegancko "sklei".
Na koniec dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy...
...i GOTOWE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz