wtorek, 19 czerwca 2012

Warzywa pieczone z fasolką szparagową

Dlaczego w tym roku wszystkie najpyszniejsze warzywa i owoce są tak drogie? :(
Tak ciężko przejść niewzruszenie obok straganów pełnych nowalijek 
czy pachnących truskawek...
Dziś też nie przeszłam obok obojętnie :p

Stwierdziłam, że coś by pasowało ugotować dobrego. (w końcu Nasze święto)
Ja byłabym nawet skłonna porwać się na jakąś lasagne, ale mąż najbardziej byłby zachwycony
albo pierogami ruskimi albo pieczonymi ziemniakami.

Ponieważ do pierogów mi daaaaleko :P (jeszcze się wiele muszę nauczyć), 
postawiłam na pieczone ziemniaki z warzywami, ale same? 
E... Fasolka szparagowa z bułką tartą - tj to!

Nic prostszego - ziemniaki zapiekamy w piekarniku lub przygotowujemy w parowarze, z dodatkiem marchewki, cebuli, może być buraczek - co kto lubi, z dużą ilością przypraw.

Fasolkę w osolonej wodzie gotujemy do miękkości, 
na patelni podsmażamy łyżkę masła i bułki tartej (a także szczyptę pieprzu).
Dodajemy jedno do drugiego, mieszamy i zajadamy!






1 komentarz: